Co (ne)grilovat?

Mnoho z nás si často kladou otázku, co na gril vlastně patří a co ne. Odpověď není zas tak složitá, jak se na první pohled možná zdá. Převážně záleží na chutích a kreativitě každého z nás, jelikož grilovat se dá téměř vše. Pomyslnou první příčku v kategorii oblíbenosti má zajisté maso, nejčastěji pak vepřové, hovězí a kuřecí. Možné je grilovat samozřejmě i maso telecí, dále pak zvěřinu nebo například celé kýty, hřbety a podobné kusy masa. Samozřejmostí je i příprava jednotlivých plátků masa či medailonků. Kromě přípravy syrového masa je možné grilovat i uzeniny jako jsou klobásy, párky, popřípadě domácí hamburgery z mletého masa.

Pokud si myslíte, že není možné grilovat kupříkladu drůbeží maso, pak jste na omylu. Ať již vcelku nebo porcované drůbeží maso je pro gril ideální. Pokud byste chtěli vcelku grilovat například ryby, pak doporučujeme klást na rošt pouze menší druhy. Větší ryby je pokaždé lepší porcovat, vynikne pak jejich přirozená chuť.

Přejdeme-li pryč od masa, zjistíme, že stejně vhodné ke grilování jsou i ovoce a zelenina. Často vyhledávanou pochutinou v této oblasti jsou brambory, které se těší této velké oblibě především díky variabilitě zpracování. Dalším často podávaným pokrmem jsou grilované cukety a lilky, které na grilu získají nezaměnitelnou chuť. Grilovat je možné i houby, rajčata, papriky, ale také například česnek a cibuli. Jedním z vyhlášených pokrmů nejen pro vegetariány je kukuřice.

Speciální deserty se dají připravit ze všech možných druhů ovoce, mezi něž patří především banány, ananas, jablka či hrušky. Ovoce se dá použít nejen jako desert, ale také jako chutná příloha k masu.

Uznejte sami, že pokrmů, které lze grilovat, je opravdu mnoho. Na gril ale zásadně nedoporučujeme pokládat masové pochutiny naložené v solném láku, jež obsahuje speciální nakládací sůl. Mezi tyto masné pokrmy se řadí především uzená vepřová kolena. V případě, že budete grilovat jídla tohoto rázu, hrozí vám nebezpečí. Při teplotách v průběhu grilování se v masu vytvářejí kyanové sloučeniny, které jsou zdraví nebezpečné.

Rubriky

Další články z blogu

09. 03. 2017

Uzení ryb v zahradní udírně i jinde

Uzení ryb je poměrně rychlou přípravou, jejímž výsledkem jsou lahodně upravené přírodní produkty s o něco delší dobou skladnosti. Ovšem v případě ryb je nejlepší konzumovat co nejdříve po vyuzení, přece jenom uzená ryba zase nevydrží tak dlouho,…

Číst celé
09. 03. 2017

Technika uzení? Nic v tom není.

Po vyjmutí nasoleného masa z láku jej necháme okapat. Ve chvíli, kdy je maso dostatečně zbavené tekutiny z láku, jej natvarujeme na šrutek a následně jej napíchneme háčkem (nejlépe z nerezu). Protože tyto háčky vedou dobře teplo a velice snadno se…

Číst celé
Mapa vzorkové prodejny  

Adresa prodejny
Lovčice 90, 503 61 Lovčice

PŘÍJEM OBJEDNÁVEK PRO SEZÓNU 2024 UKONČEN