Nejlepší dřevo na uzení

Vhodné palivo dodává uzenému masu jeho nezaměnitelné aroma možná ještě více, než to činí různé nálevy, láky a marinády z bylinek. Nejvíce se využívají ovocné dřeviny, krásně vonící a disponující také značnou tvrdostí, která je u pomalého uzení nezbytností. Zcela nevhodná jsou měkká dřeva, jako například borovice nebo smrk. Měkké a rychle hořící dřevo je možné použít, ale spíše jen ze začátku, na rozehřátí a lepší tah udírnou.

Ovšem na závěrečné ovonění lahodného uzeného pokrmu se velmi dobře hodí například jalovec nebo některé druhy tújí, vyznačující se vonným dřevem.

Nevhodné ovocné dřeviny

O ovocných dřevinách lze obecně říct, že se dají využít všechny, ovšem některé jsou přece jen méně vhodné, můžeme si zmínit meruňku, broskvoň a pro někoho možná trochu překvapivě také třešeň. Obsahují totiž značné množství pryskyřice. Pokud hovoříme o kůře, dle některých zkušených uzenářů je lepší ji odstranit, jiní zase tvrdí, že u některých dřev je lepší kůru ponechat. Například u olše je ale její odstranění žádoucí až nutné.

Ideální ovocné dřeviny

Pro uzení jsou ideální především švestka, jabloň a hrušeň, ale opět se doporučuje využít je spíše v určité fázi, nejlépe v druhé polovině uzení. Z počátku je vhodnější třeba dub nebo buk. Pokud zvolíte správnou délku hoření daného dřeva, výsledkem bude krásná vůně, která se přenese do masa.

Další listnáče na uzení

Pro počáteční fáze uzení i pro kompletní přípravu se výborně hodí především buk, můžete ale využít také podobný kaštanovník jedlý. Pozor na záměnu s Jírovcem, ten naopak není k uzení vůbec dobrý. Rozhodně nesáhnete vedle ani s dubem, ale i zde je přece jen lepší odstranit kůru, maso by mohlo být ve finále trochu štiplavé. Listnáče musí být vždy kvalitně prosušené, jinak si pouze zadehtujete svou udírnu.

Za nejlepší dřevo na uzení je v našich luzích a hájích označována jednoznačně švestka nebo trnka, tu můžete vhodně doplnit bukem a na dovonění přidat trochu toho jalovce. Odměnou za vaši péči a důkladnou volbu otopu bude lahodná chuť uzeného masa či sýra.

Rubriky

Další články z blogu

09. 03. 2017

Obecné zásady grilování

Pro někoho je grilování hračka, pro jiné nezvladatelný úkol. Nicméně tak jako tak existují zásady, které by měl pro nejvyšší kvalitu pokrmu dodržovat každý z nás. V první řadě je potřeba nechat maso vydýchat tak, že jej hodinu před prvním…

Číst celé
09. 03. 2017

Technika uzení? Nic v tom není.

Po vyjmutí nasoleného masa z láku jej necháme okapat. Ve chvíli, kdy je maso dostatečně zbavené tekutiny z láku, jej natvarujeme na šrutek a následně jej napíchneme háčkem (nejlépe z nerezu). Protože tyto háčky vedou dobře teplo a velice snadno se…

Číst celé
Mapa vzorkové prodejny  

Adresa prodejny
Lovčice 90, 503 61 Lovčice